Nel Schellekens is een van de aanjagers voor het eten van geitenvlees in Nederland. Een paar weken terug was zij al te zien in het TV programma van Keuringsdienst van Waarde over geitenvlees, en vandaag gaan wij een van haar recepten verder onder de loep nemen! Een heerlijk recept dat ongeveer 2,5 uur duurt om te maken en heerlijk proeft met het bokbiertje er doorheen.
Check het recept snel hieronder:
Ingrediƫnten (4 personen):
- 1 kg geitenbokvlees om te stoven (denk aan schouder, nek of stukjes stoofvlees)
- 1 Ć 2 flesjes bokkig bier, bockbier of iets soortgelijks
- 3 middelgrote uien, grof gehakt
- 2 tijmtakjes, afgerist
- 2 laurierblaadjes
- 2 el (scherpe) mosterd
- 2 sneetjes peperkoek
- Geitenboter en/of olie, roomboter van koe mag ook
- 5 dl bouillon, liefst van geit
- peper en zout
- evt. zetmeel, om saus te binden
Bereidingswijze:
Snijd het (op keukentemperatuur) vlees klein en kruid het met een beetje peper en zout. Bak het in de hete boter
(eventueel in combi met wat olie) bruin. Schep het vlees uit de pan in een pan/schaal die later in de oven gaat.
Bak de ui aan in hetzelfde vet. Belangrijk is om uien licht te karamelliseren. Schep op het vlees.
Doe de kruiden en mosterd erbij alsook de verkruimelde peperkoek.
Schenk het bokbier over het lauwwarme vlees-uienmengsel. Het vlees moet net onder het vocht staan. Gebruik dan het extra bier en wat water. Laat afkoelen.
Het vlees zal zo heerlijk gemarineerd worden zonder veel extra ingrediƫnten. Verwarm de oven voor op 90 graden.
Eerste fase is stoven tot kerntemperatuur van 50 graden. Laat het deksel van ovenschaal iets op een kiertje.
Zet de oven daarna op 120 graden. Stoof dit gaar in uurtje.
Laat het vlees daarna eerst iets afkoelen in vocht. Haal eruit, schep vet van de saus en bind het eventueel met wat zetmeel.
Vlees terug in de saus en alles verhitten tot warm (min. 65 graden).
Serveertip:
Lekker met frieten of aardappeltjes.
Geniet ervan en een heel fijn weekend gewenst š
Dit is een recept van Nel Schellekens en komt uit haar prachtige boek: Van Kop tot Kont, verkrijgbaar bij de boekhandel en zeker een aanrader!
RECEPT BRON: HIER
Comments